[lfs-dev] Broken sound (glibc).

Andrew Benton andy at benton.eu.com
Tue May 1 12:22:01 PDT 2012


On Tue, 01 May 2012 20:05:54 +0100
Ken Moffat <zarniwhoop at ntlworld.com> wrote:

>  My shiny new LFS system is heading for /dev/null.  That's ok, it
> was only a test of current packages, but I must admit I'd hoped to
> keep it for a week or two.
> 
>  The reason is that although I've built everything except for some
> gnome packages, I didn't test sound until last night.  Totally
> broken.  gvolwheel reported it couldn't connect open the mixer,
> although alsamixer runs ok.  aplay segfaults, but the segfault is in
> ld-2.15.so.
> 
>  Google found that *some* people have been hitting this since
> glibc-2.14.  It also pointed me to a patch at cross-lfs,
> http://patches.cross-lfs.org/dev/eglibc-2.15-fixes-1.patch
> which is from the libc-alpha list last year.  It applies (eglibc
> isn't _that+ different :), but I'm reluctant to try upgrading the
> running glibc - doing in-place toolchain updates is the beginning
> of a slippery slope!

If it's built from the same tarball you should be fine to install a new
glibc over the old one. Try the attached patch.

>  I'll try a fresh test build, and this time test 'aplay' in chroot.
> So, for the moment this is just a heads-up that I'm looking at this.
> 
>  Still puzzled about what suddenly broke this for me, LFS-7.1 on
> this machine was fine but the problem first surfaced (for some
> people) last summer.

We used to apply the glibc-2.14.1-fixes-1.patch which contained the fix.

Some history:

http://linuxfromscratch.org/pipermail/lfs-dev/2011-September/065023.html
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: glibc-2.14-dl-open-segfault.patch
Type: application/octet-stream
Size: 3650 bytes
Desc: not available
URL: <http://lists.linuxfromscratch.org/pipermail/lfs-dev/attachments/20120501/beb24628/attachment.obj>


More information about the lfs-dev mailing list