[blfs-support] Problem with X-window

Thanos Baloukas baloukasthan at sch.gr
Wed Oct 28 15:10:22 PDT 2015


On 28/10/2015 11:03 μμ, spakyelj wrote:
> I have built a working X Window System from (B)LFS 7.8 on desktop 1.
> I copied the whole system to a laptop and it worked there all-right.
> I copied that same system to another desktop (2), but there the X-system
> did not work. Outpot from Xorg.0.log:
>
> [ 27.148] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
> ...............
> [    27.185] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
> [    27.185]     RIVA TNT        (NV04)
> [    27.185]     RIVA TNT2       (NV05)
> ...............
> [    27.186]     GeForce GTX 200 (NVA0)
> [    27.186]     GeForce GTX 400 (NVC0)
> [    27.186] (--) using VT number 7
>
> [    27.193] (EE) [drm] KMS not enabled
> [    27.193] (EE) No devices detected.
>
> The main difference between the systems: desktop 1 and the laptop have
> Intel graphics-chips, desktop 2 NVIDIA (output from lspci:
> 01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation NV5 [Riva TNT2
> Model 64 / Model 64 Pro] (rev 15))
>
> I think that I set all the necessary graphics-support parts of the
> kernel-configuration to "y". To save space I have not added those lines
> here.
>
> Google did not give me any clear clues about "[drm] KMS not enabled".
>
> Can anyone help me on my way again? Thanks beforehand.
>
Did you check if the kernel nouveau module is loaded?
If not run lsmod.

dmesg|grep -i nouveau
or if you are using systemd
journalctl -b --no-pager|grep -i nouveau

would help too.

-- 
Thanos


More information about the blfs-support mailing list